Abonnementen op uw adres

Ik ben op zoek naar:

Postcode   Huisnummer
 

Ziggo overtrad privacywet

Kabelaanbieder Ziggo, de grootste aanbieder van digitale televisie in Nederland, heeft na onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) de privacy van zijn klanten hersteld. 

Ziggo keek mee met de televisiekijker

Volgens het onderzoek informeerde Ziggo zijn klanten voor interactieve televisie onvoldoende. Daarbij vroeg het bedrijf geen toestemming voor het meten van kijkgedrag. “Aanbieders van digitale televisie kijken als het ware mee. Zij observeren het gedrag van kijkers, maken profielen van hen om hen op basis daarvan persoonlijk te benaderen”, aldus Wilbert Tomesen, vice-voorzitter van het CBP. “Dat mag alleen als aanbieders hun klanten daarover helder en volledig informeren en hiervoor toestemming vragen”.

Video on demand aanbiedingen op maat

Zo ging Ziggo ook de fout in bij Video on demand. Klanten die van deze dienst gebruikmaakten, werden individuele aanbiedingen gedaan via persoonsgegevens waarvoor zij nooit toestemming hadden gegeven. Tijdens het onderzoek van het CBP paste Ziggo zijn processen deels aan, maar nog onvoldoende volgens het CBP. Ziggo vertelde de nieuwe klant namelijk nog steeds niet nadrukkelijk dat een interesseprofiel werd opgesteld op basis van Video on demand-kijkgedrag. Ook werd aan bestaande klanten nog steeds helemaal geen toestemming gevraagd. 

Ziggo herstelt privacy klant

Na het vrijgeven van de onderzoeksresultaten door het CBP heeft Ziggo een maatregel getroffen waardoor de gegevens al op het toestel van de TV-kijker worden geanonimiseerd. Op deze manier kan Ziggo geen persoonlijke informatie meer aan individuele klanten koppelen. Verder vraagt Ziggo voortaan aan zowel nieuwe als bestaande klanten toestemming voor het gebruik van het kijkgedrag en aanbiedingen op maat binnen Video on demand. Geeft een klant geen toestemming, dan kan hij of zij alsnog gewoon gebruikmaken van de videodienst. 

Gerelateerde providers: Ziggo 
Nieuwsberichten op ADSLwinkel

Laatste nieuws

Juli 2018

Juni 2018

Mei 2018

Schrijf je in voor de ADSLWinkel-nieuwsbrief en blijf op de hoogte.