Abonnementen op uw adres

Ik ben op zoek naar:

Postcode   Huisnummer
 

Technische vragen over adsl en kabel internet

1. Maakt het voor de snelheid nog uit welk type modem ik kies?
2. Zijn de snelheden bij alle ADSL-abonnementen gegarandeerd?
3. Wat is sneller, ADSL of kabel?
4. Wat is het verschil tussen downstream en upstream?
5. Wat is het verschil tussen Kilobits en Kilobytes?
6. Wat betekent Fair Use Policy (FUP)?
7. Wat is het verschil tussen 'fair use' en 'onbeperkt' dataverkeer?

 

 

1. Maakt het voor de snelheid nog uit welk type modem ik kies?

Nee, de modems die u bij de abonnementen kunt bestellen zijn geschikt voor de sneheid bij dat type abonnement. Het maakt hiervoor dus niet uit welk type modem u kiest bij uw bestelling.  Het is wel van belang dat het modem dat u kiest wel geschikt is voor eventuele aanvullende diensten zoals digitale televisie of telefonie via internet, of dit zo is wordt duidelijk aangegeven bij de vermelde modems bij ieder abonnement.

Als u nog een oud ADSL-modem heeft dient u eerst na te vragen of deze geschikt is voor het abonnement en of deze voldoet aan alle eisen voor eventueel aanvullende diensten. U kunt dit navragen bij de leverancier van uw modem, bij de nieuwe ADSL-aanbieder of via onze klantenservice.

terug naar boven

 

 

 

2. Zijn de snelheden bij alle ADSL-abonnementen gegarandeerd?

Over deze vraag kunnen we kort zijn: nee, niet bij alle ADSL-abonnementen is de snelheid gegarandeerd.

Alleen bij de zware zakelijke pakketten is er sprake van een Service Level Agreement waarbij toezeggingen worden gedaan waar u aanspraak op kunt maken. Bij de particuliere abonnementen wordt geprobeerd een zo goed mogelijke service te leveren, het kan echter voorkomen dat de snelheid zo nu en dan lager is als het netwerk bijvoorbeeld een storing heeft. In dit geval kunt u geen aanspraak maken op de door de providers aangegeven snelheden.

terug naar boven

 

 

 

3. Wat is sneller, ADSL of kabel?

Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De reden hiervoor is dat beide breedband-verbindingen gebruikmaken van een andere techniek. ADSL en kabelinternet zijn beide breedband verbindingen maar verschillen wel van elkaar. Bij ADSL heeft iedere gebruiker zijn eigen directe verbinding met de telefooncentrale De verbinding is hierdoor zeer stabiel en wordt niet beïnvloed door andere gebruikers in uw directe omgeving.

Bij kabelinternet kan het voorkomen dat u de verbinding deelt met andere gebruikers uit uw omgeving. In principe hoeft dit geen bezwaar te zijn, maar als u veel zware gebruikers in uw omgeving hebt kan dit de snelheid van uw verbinding beïnvloeden. Tegenwoordig maken steeds meer kabelaanbieders echter gebruik van een nieuwere techniek waarbij dit nadeel niet meer aanwezig is.

Welk van deze twee u het best kunt kiezen is moeilijk te zeggen. Om een indruk te krijgen van de prestaties van beide vormen in uw omgeving kunt u het best eens bij kennissen uit uw buurt informeren.

terug naar boven

 

 

 

4. Wat is het verschil tussen downstream en upstream?

Bij alle abonnementen worden steeds twee verschillende snelheden weergegeven, de downstream snelheid en de upstream snelheid. Deze snelheden worden aangegeven in Kb/s of Kilobit per seconde.

De downstream snelheid is de snelheid waarmee u gegevens van het Internet afhaalt. Als u bijvoorbeeld een webpagina bezoekt of een MP3-bestand aan het downloaden bent, maakt u gebruik van de downstream snelheid. Hoe hoger deze snelheid is hoe eerder het bestand vanaf het Internet is binnengehaald.

De upstream snelheid is de snelheid waarmee u gegevens naar het Internet toezend, als u bijvoorbeeld een e-mail verstuurt of een bestand op het Internet wilt zetten, maakt u gebruik van de upstream snelheid van uw ADSL-verbinding.
De downstream snelheid is hoger dan die van upstream. Voor particulier gebruik is dit ook meer dan voldoende. Alleen bij de zwaardere zakelijke (en dus ook duurdere) abonnementen is het mogelijk een hogere upstream snelheid te kiezen.

terug naar boven

 

 

 

5. Wat is het verschil tussen Kilobits en Kilobytes?

Bij het aangeven van de snelheden wordt gebruik gemaakt van verschillende notaties. Officieel wordt de snelheid van een Internetverbinding altijd aangegeven in Kb/s, of Kilobit per seconde. Alle snelheden op ADSLwinkel.nl worden dan ook aangegeven in Kb/s.

De grootte van een bestand op de computer wordt aangegeven in KB (met een hoofdletter B) of Kilobyte. Als men een bestand van het Internet download berekent men altijd de hoeveelheid Kilobytes per seconde die worden binnengehaald (KB/s).

Om de snelheid van Kilobit (Kb/s) om te rekenen naar het aantal Kilobytes per seconde (KB/s) moet het eerste getal door 8 worden gedeeld.

Voorbeeld: als u een snelheid heeft van 512 Kb/s (512 Kilobit per seconde) moet u dit door 8 delen om het aantal Kilobytes per seconde uit te rekenen. In dit voorbeeld kunt u met een snelheid van 512 Kb/s een bestand binnenhalen met maximaal 64 (512 gedeeld door 8) Kilobytes per seconde (KB/s).

terug naar boven

 

 

 

6. Wat betekent Fair Use Policy (FUP)?

Veel providers gebruiken de term FUP of 'fair user policy', fair use houdt in dat u een redelijk, gemiddeld gebruik kunt maken van uw ADSL-aansluiting, maar geen extreem verkeer mag veroorzaken.

Iedereen mag onder fair use best een paar keer een grote download doen (bijvoorbeeld een nieuwe Windows-update), zolang het maar niet structureel is. Indien u dagelijks grote bestanden download (bijvoorbeeld. MP3's, films en dergelijke) zal uw provider maatregelen ondernemen omdat een ADSL-verbinding hier niet voor bedoelt is. U zou dan over moeten stappen op een vaste verbinding met uw ISP die vele malen duurder uit zal vallen.

terug naar boven

 

 

 

7. Wat is het verschil tussen 'fair use' en 'onbeperkt' dataverkeer?

Bij normaal gebruik zult u geen verschil merken tussen 'fair use' en 'onbeperkt dataverkeer', u kunt bij beide vormen zoveel surfen, bellen en mailen als u wilt. Het onderscheid wordt pas belangrijk als u een zeer zware internetgebruiker bent. Dit is een rekbaar begrip en niet eenduidig uit te leggen.

Stel dat u de hele dag online bent, veel chat, regelmatig websites bekijkt, de hele dag door uw mail checkt en zo nu en dan een bestand download. Dit lijkt voor u misschien zwaar gebruik maar valt in de praktijk onder de 'fair use policy' van veel providers.

Een ander verhaal wordt het als u een frequent downloader bent en de hele dag bezig bent met het downloaden van grote bestanden als films en muziekbestanden. Dit wordt door de internetaanbieders als zwaar gebruik gezien. U kunt zelf het best inschatten of u een zware gebruiker bent of niet, hier is namelijk jammer genoeg geen richtlijn voor.

Samengevat kunt u zeggen dat u bij 'fair use' een gemiddeld gebruik maakt van alle diensten en mogelijkheden op internet. De provider kijkt of uw gedrag niet teveel afwijkt van het 'gemiddelde' internetgedrag van alle klanten. Twijfelt u hieraan of weet u van uzelf dat u veel zult downloaden kies dan voor de zekerheid voor een abonnement met 'onbeperkt dataverkeer'. Onbeperkt is namelijk onbeperkt.

terug naar boven

Veelgestelde vragen over ADSL en ADSLwinkel.nl

Terug naar klantenservice